ReadID van InnoValor werkt aan een veiligere wereld

ReadID van InnoValor werkt aan een veiligere wereld

“Het gaat om durf en ondernemerschap”

Soms is innovatie een schitterend ongeluk. InnoValor kan er over meepraten. Bij een van de onderzoeken onder de vlag van het Enschedese onderzoeks- en adviesbureau werd gezocht naar een eenvoudige en betrouwbare manier om paspoorten te controleren met een mobieltje. Er werd een app gebouwd die inmiddels door banken, overheden en andere organisaties over de hele wereld wordt gebruikt: ReadID. 

Wil Janssen is samen met Maarten Wegdam oprichter van InnoValor, ooit een spin-off van onderzoeksinstituut Novay. InnoValor richtte zich in eerste instantie op advies rond digitale innovatie, met een flinke onderzoekscomponent. “Voor een van die onderzoeksprojecten ontwierpen we een stukje software om snel een paspoort te controleren. Handig voor bijvoorbeeld politieagenten die de identiteit van iemand willen controleren. De app werd binnen een maand 50.000 keer gedownload. We hadden een markt aangeboord waar we niet van wisten dat die bestond”, vertelt Janssen, “Vanaf dat moment kon je ook thuis op de bank je identiteit laten controleren, bijvoorbeeld om een bankrekening te openen. We zijn er toen fors in gaan investeren.”
ReadID is niet alleen een intelligent verificatieproduct maar ook zeer betrouwbaar. In bijna elk paspoort zit een veilige chip. De kern is dat een persoon op afstand met zijn of haar smartphone de chip in het paspoort uitleest en controleert. Die chip bevat ook het origineel van de pasfoto. Deze wordt vergeleken met het gezicht van degene die zich moet identificeren. Dat moet overeenkomen en zo niet, kan er sprake zijn van fraude: het is een echt paspoort of ID kaart en de eigenaar heeft het op dat moment in handen.
Of de vinding een toeval of schitterend ongeluk is, durft Janssen niet te zeggen: “Het is bij innovatie juist belangrijk om het te zien en te omarmen. Er zijn veel schitterende ongelukjes, maar je moet de mensen hebben, de durf en het ondernemerschap. Dat is ook het verschil tussen een instituut, waaruit we in feite uit voortkomen, en een onderneming.”. “Als onderneming zeg je: we gaan het gewoon proberen en zoeken die bedrijven erbij die het kunnen gebruiken. Rabobank en ING waren in feite launching partners van een hoog kaliber”, vult Wegdam aan. “Zij stelden wel dat wij het als een dienst zouden moeten leveren en 24/7 beheren. Daar hadden we niet op gerekend, maar het was uiteindelijk juist een van de redenen van ons succes. Op zo’n moment moet je snel kunnen beslissen en investeren in je mensen en je techniek.”

Opstap naar internationalisatie

Een van de belangrijkste opdrachtgevers werd het Britse ministerie van binnenlandse zaken, UK Home Office. Janssen: “De Brexit betekende dat alle Europeanen in een keer buitenlanders werden. En buitenlanders hebben een verblijfsvergunning nodig. Dat waren er aanvankelijk 3,5 miljoen, waarvan de identiteit moest worden vastgesteld voor een vergunning. Men vreesde enorme lange wachtrijen bij gemeentehuizen, maar mede dankzij ReadID kon het hele proces digitaal met een mobieltje betrouwbaar worden gedaan. Uiteindelijk zijn er al 6,3 miljoen identiteiten gecontroleerd in Engeland.”
Het was voor ReadID ook de opstap naar verdere internationalisatie. Banken, overheden en veiligheidsorganisaties over de hele wereld zetten ReadID in. Zelf noemen ze het bedrijf en het product een ‘one trick pony’. Wegdam: “We focussen op ons product en laten ons niet verleiden tot andere innovaties, hoe leuk ze soms ook zijn. We hebben concurrenten waar duizend mensen werken en wij moeten daar met vijftig mensen tegenop boksen. Maar grote bedrijven zijn niet altijd zo gefocust en wendbaar. We concentreren ons op ReadID en zijn waakzaam en alert op wat daar de toekomst bepaalt. En niet te vergeten: ook samenwerken met partners in hetzelfde domein zodat we elkaar technologisch aanvullen.”
“Nogmaals, het is verleidelijk om er een product naast te ontwikkelen, maar we moeten het niet doen. En bovendien is er nog veel te doen voor ons: de coronapandemie, de vluchtelingproblematiek. Allemaal terreinen waardoor verificatie en identificatie urgenter zijn geworden. En denk nu aan de Oekraïners die hier komen en een bankrekening willen openen. Ons doel is om de wereld een stuk veiliger te maken. Makkelijker te reizen, maar ook grenzen versterken. Dat zijn enorme logistieke operaties: zonder slimme technologie wordt dat een drama.” 

Blijven investeren
Met een stevige kapitaalinjectie van investeringsmaatschappij Main Capital Partners begin dit jaar kan ReadID voortborduren op de bewezen techniek en weer andere toepassingen ontwikkelen. Want de wens om de wereld veiliger te maken kan in de wielen worden gereden door deepfake en morphing, gebieden waar nauwelijks gecontroleerd kan worden of een gezicht daadwerkelijk het echte gezicht is. “We moeten blijven investeren in jonge slimme mensen en partners vinden die, net als wij, hun stinkende best doen om dat soort vormen van identiteitsfraude te bestrijden”, volgens Wegdam. Daarnaast zijn er ook nog andere ideeën, zoals een Europese digitale identiteit. “Zoiets gaat standaard worden en voor ieder individu veilig te gebruiken”, aldus Janssen, die tot slot zegt niet wakker te liggen van de innovatieve dadendrang van ReadID: “We weten dat we onze techniek op orde hebben. Waar ik wel wakker van lig is de vraag of we morgen nog goede mensen kunnen vinden. In de IT gebeurt veel; juist ook in Twente. Maar we zullen onze aantrekkingskracht als IT-regio daarvoor wel moeten versterken.” 

Geavanceerde technologie

ReadID levert technologie voor identiteitsverificatie met NFC. NFC staat voor Near Field Communication en is een contactloze communicatiemethode op korte afstand, bijvoorbeeld voor het afrekenen van boodschappen of andere aankoop met een smartphone. Dat wordt gecombineerd met het feit dat paspoorten, ID kaarten en Nederlandse rijbewijzen een chip bevatten met je digitale identiteit. Met Remote identity verification kunnen op afstand tal van zaken worden geregeld: openen van een bankrekening, afsluiten van een hypotheek, aantonen dat je nog steeds recht hebt op je pensioen, et cetera. De combinatie van een identiteitsbewijs en de app zorgen voor een betrouwbare vaststelling van je identiteit. En dan is er de face-to-face identiteitsverificatie waarbij een paspoort met een chip via een smartphone wordt gecontroleerd. Politieagenten of douaniers kunnen op hun zakelijke smartphone de controle doen. Ook CBR past dit toe in geval van twijfel over de identiteit.

Tekst: Erwin Gevers

>
>
>
Elferink & Kortier